Universiteit Leiden

Terug in de geschiedenis van de taal

Hoe spraken mensen duizenden jaren geleden? En hoe klonken deze talen? De Vanished Voices app voor Android en iOS beantwoordt deze vragen. Deze app van de Universiteit Leiden neemt je tot 4500 voor Christus mee terug in de geschiedenis van de taal. De app is onderdeel van het onderzoeksproject '‘Splitting the Mother Tongue

VanishedVoices-5screens3.png

Achtergrond

De Vanished Voices app is een project van de Universiteit Leiden. Associate professor Alwin Kloekhorst en Lecturer Rogier te Paske (Leiden University Centre for Linguistics) besloten de resultaten van het onderzoek 'Splitting the Mother Tongue' te presenteren via app. Na maanden intensief samenwerken is de Vanished Voices app het resultaat én een groot succes met reacties uit de hele wereld. Of om Alwin Kloekhorst te quoten: 'The app Vanished Voices is as close to time travel as you can get.' :-)

Aanpak

Voor de designers en ontwikkelaars van Zooma waren talen zoals Proto-Indo-Anatolian of Proto-Italo-Celtic in eerste instantie volledig 'abracadabra'. Op zich geen nadeel, want de opdracht was een app te ontwikkelen die de resultaten van het onderzoek presenteert op een manier zodat óók niet-taalkundigen het begrijpen. Dankzij de gepassioneerde uitleg van Rogier begrepen we het doel van de app en kwamen we samen al snel op een globale eerste opzet voor de app.

stamboomrondje.png

Stamboom

In de (klikbare) talen stamboom kan je zien welke taal er wanneer werd gesproken.

Old-Dutch2.png

Zinsontleding

Elke zin wordt per taal schriftelijk ontleed en uitgesproken in een audio file.

Screenshot-20200417-102926-VanVoices.jpeg

Exotische lettertypen

Er staat behoorlijk wat spijkerschrift in de app. Begrijp jij wat er staat? ;-)

Wireframes en designs

Zooma is gestart met het maken van wireframes. Dit zijn bouwtekeningen van de app. De basis van de Vanished Voices app is een talen stamboom. Gebruikers kunnen in de app door deze stamboom van talen heen navigeren en ervaren hoe bepaalde zinnen zich door de tijd hebben ontwikkeld... Van taal naar taal. Met behulp van 12 zinnen wordt in de verschillende talen de afkomst toegelicht en via ingesproken audiofiles kunnen de oude talen beluisterd worden!

Nadat de wireframes volledig duidelijk waren heeft Zooma ook de designs van de app gemaakt. Vanished Voices had nog geen logo en huisstijl en Zooma heeft Alwin en Rogier enkele opties voorgelegd en uiteindelijk is de keuze gevallen op een 'dark theme' app. Een donkere achtergrond en een witte tekst. Een donkere achtergrond is rustiger voor je ogen tijdens het lezen van stukken tekst: ideaal voor de Vanished Voices app natuurlijk.

Ontwikkelen & uitdagingen

Zooma begon eerst met de native iOS app. Het voordeel van beginnen met één platform is dat je sneller een proof of concept hebt en er snel getest kan worden. Zodra alle obstakels in iOS (Swift) overwonnen waren konden we de Android versie (in Kotlin) relatief snel 'namaken'. Terwijl Zooma de app ontwikkelde, hebben Alwin en Rogier de content (teksten, fonetische transcripties, audiofiles) toegevoegd aan het CMS.

Een uitdaging waren de 'exotische' lettertypen. Eén van de talen in de Vanished Voices app is het Hettitisch, een spijkerschrift. De speciale tekens van deze taal werden niet goed weergegeven in de app. Na het ontleden van het lettertype bleken de speciale tekens Unicode-tekens te zijn, zoals bij emoji. Deze tekens bestaan uit 4 bytes per stuk, wat meer is dan normaal. Toen we dat eenmaal doorhadden was het snel gefixt met functies die wel multibyte characters ondersteunen.

App storePlay store

Volgende

Het grootste museum van Nederland