Universiteit Leiden

Apps en website voor Universitair Weekblad Mare

Zooma ontwierp en ontwikkelde de website en de apps voor Leids Universitair Weekblad Mare. Het doel van de website is de artikelen, foto's en tekeningen optimaal naar voren laten komen. De app is ontwikkeld om de vaste lezers nóg beter te bedienen. Met de app heb je de laatste Mare krant altijd in je broekzak!

Leids Universitair Weekblad Mare is hét onafhankelijke blad van de Universiteit Leiden. Mare is een begrip in en rondom Leiden en bestaat sinds 1977, al gaat de historie veel verder terug naar 1931! Naast het gedrukte weekblad is Weekblad Mare zich vanaf 2019 meer gaan focussen online. Met Zooma als digital partner!

Responsive Website

Op basis van een uitgebreide brainstormsessie met het team van Mare heeft Zooma allereerst de wireframes gemaakt. Dit werd het skelet van de nieuwe website: hier bepalen we de content en positionering van de website. Ook bepalen we in deze fase de verschillende 'type' pagina's: de website is zo ontworpen dat Mare zelf nieuwe pagina's kan aanmaken.

Tijdens het ontwerpen van de website is veel aandacht gegeven aan de leesbaarheid van de artikelen en overzichtelijkheid van de website als geheel. Daarom is er bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van veel witruimte tussen zowel objecten als tekstregels. De hoofdkleuren zijn wit, rood en zwart. Deze kleuren zijn gebaseerd op de bestaande huisstijl van Mare.

Tenslotte heeft het development team de website in rap tempo gebouwd: een volledig responsive websites met micro-animations en een gebruiksvriendelijk CMS om de artikelen mee te kunnen publiceren.

iOS en Android apps

Ongeveer een jaar na het bouwen van de app kreeg Zooma de opdracht om ook de Mare app te bouwen. De app is native ontwikkeld; de menu's, navigatie, etc. zijn native ontwikkeld, maar de artikel detailpagina's zijn in-app web pagina's. De performance / snelheid van de app is bij deze technische oplossing niet optimaal maar zo konden we snel, en binnen het budget, de vaste gebruikers van Mare tóch van mooie apps voorzien.

Het design van de app is gebaseerd op de website. De lay-out van de app is echter iets anders dan die van de website: in de app zit de navigatiebar aan de onderkant in plaats van aan de bovenkant. Zo kan de gebruiker makkelijk met diens duim door de menu items navigeren. Daarnaast heeft de app een aantal extra features, namelijk het kunnen ontvangen/versturen van push berichten per nieuws categorie, het in-app bekijken van de nieuwste digitale krant en het delen van artikelen.

Mockup.png

Website

Zooma ontwikkelde de responsive website; geschikt voor laptop, tablet en mobiel.

Marepromo3.png

Applicatie

Naast de responsive website heeft Zooma ook de iOS en Android apps ontwikkeld.

11.png

CMS

Zowel de website als de apps worden beheerd vanuit één gebruiksvriendelijk CMS

App storePlay store

Volgende

Airtender