Tropenmuseum

De Sabi Suriname App

Mockupsabisuriname2 copy.png
Mockupsabisuriname2 copy.png

Zooma ontwikkelde, in samenwerking Fabrique, een Android 'nabelevings' app voor Tropenmuseum Junior! De app is specifiek gemaakt voor 'Sabi Suriname'; een tentoonstelling over Suriname, over de band met Nederland en de gedeelde koloniale geschiedenis.

Mockupsabisuriname2.png

Achtergrond

Het Tropenmuseum is een museum over wereldculturen, gevestigd in één van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Onderdeel van het Tropenmuseum is het 'Tropenmuseum Junior': het eerste kindermuseum van Nederland dat bekend staat om het aansprekende museumconcept: zien, aanraken, beleven en meedoen. Leren door te doen!

Voor de nieuwe tentoonstelling 'Sabi Suriname' schakelde het Tropenmuseum Zooma en Fabrique in om een app te ontwikkelen. Sabi Suriname is een tentoonstelling over Suriname, over de band met Nederland en de gedeelde koloniale geschiedenis. Een theatrale en zintuigelijke tentoonstelling voor kinderen van 6 t/m 13 jaar, hun ouders en leerkrachten.

De vraag van het team van het Tropenmuseum was of het mogelijk is een 'Terugblik' app te ontwikkelen zodat de kinderen die met hun school de tentoonstelling bezocht hebben na afloop een video met daarin foto's en filmpjes van hun bezoek kunnen ontvangen. De app moest eenvoudig te bedienen zijn en natuurlijk voldoen aan de privacy wetgeving.

Hoe werkt de app?

De Sabi Suriname app is voornamelijk bedoeld voor schooluitjes. Bij binnenkomst krijgen de begeleiders van een klas ieder een Android telefoon (met Sabi Suriname hoesje :-)). De telefoons kunnen met een code gemakkelijk aan elkaar gekoppeld worden en daarna neemt elke begeleider een groepje kinderen mee naar één van de Sabi Suriname werelden.

Tijdens de activiteiten van de tentoonstelling maken de begeleiders met behulp van de app leuke foto's van de activiteiten van de kinderen en na afloop van het bezoek kunnen de beste foto's worden geselecteerd en geüpload. Vervolgens maakt de software in de backend er een ontzettend leuk filmpje van die de leraar per e-mail ontvangt.

De gepersonaliseerde video wordt automatisch gegenereerd en toont beelden van de verschillende werelden van de tentoonstelling aangevuld met de foto's gemaakt door de begeleiders van de klas. Met Surinaamse muziek eronder natuurlijk. Een technisch zeer interessant en uitdagend project waarbij ook de hedendaagse privacy regelgeving is meegenomen.

Ontwerp

De kleurrijke app is ontworpen in samenwerking met designbureau Fabrique

IMG-7377.jpeg

Ontwikkeling

Zooma ontwikkelde de backend, de video en natuurlijk de Android app.

New-Macbook-Pro-Mockup-Free-PSD.png

Nabeleving

Een geautomatiseerd persoonlijk 'nabeleving' filmpje opgestuurd: leuk voor opa en oma :-)!

Volgende

SURF