SURF

SURFsharekit

Student-Dashboard3.png
Student-Dashboard3.png

SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Binnen de coöperatie werken universiteiten, hogescholen, mbo-instellingen, onderzoeksinstellingen en universitair medische centra samen aan ICT-voorzieningen én ICT-vernieuwingen.

Eind 2019 won Zooma een aanbesteding en sindsdien werken wij aan het uitdagende project 'SURFsharekit': een dienst die het mogelijk maakt voor hoger onderwijsinstellingen om kennismateriaal (bijv. onderzoekspublicaties en afstudeerproducten) te beheren en delen.

SURFsharekit WORKS

SURFsharekit is een opslagplaats voor materialen die zijn ontwikkeld binnen het hoger onderwijs, zoals afstudeerproducten, onderzoekspublicaties en leermaterialen. Met SURFsharekit kunnen studenten, onderzoekers en docenten deze materialen delen met een specifieke groep of met de hele wereld. Dat laatste kan op verschillende portalen zoals de HBO Kennisbank, Narcis en edusources.

surf-1.png

Rechten

Iedere instelling heeft haar eigen systeem met bijhorende rechten.

surf-2.png

Upload kennismateriaal

Net je afstudeerscriptie ingeleverd? Deel 'm met de rest van Nederland!

surf-3.png

Meerdere platformen

Met één klik op de knop zet je je materiaal op verschillende platformen.

Samenwerking & techniek

De teams van SURF, Daily Creations en Zooma hebben in 2020 in 4 intensieve sprints naar de eerste versie van het platform toegewerkt. Daily Creations ontwikkelde de designs en Zooma was verantwoordelijk voor de frontend, de backend, de diverse koppelingen en de migratie.

De frontend is gebouwd met React, de backend met JSON:API en Silverstripe. De frontend draait los van de backend waardoor, mocht in de toekomst het design gewijzigd worden, de backend niet aangepast hoeft te worden. Zie het als een soort een app in een website.

Uitdagend aan het platform is de geavanceerde rollenstructuur. Elke gebruiker heeft een eigen rol met bijhorende rechten. Een hogeschool admin account heeft bijvoorbeeld het recht om kennismateriaal goed of af te keuren, terwijl een student alleen materiaal kan uploaden.

Doorontwikkeling

De nieuwe versie van SURFsharekit staat sinds november 2020 live en elke dag haken er meer gebruikers aan. Ondertussen is Zooma samen met SURF het platform verder aan het optimaliseren in sprints 5 en 6. En er staan veel mooie ideeën op de backlog voor 2021!