Museum de Lakenhal

Spectaculaire 'slow looking' app

Lakenhal-app.png
Lakenhal-app.png

Ruim twee jaar was Museum De Lakenhal dicht voor renovatie, maar op 19 juni 2019 werd de heropening gevierd. Zooma had de eer daarbij te zijn, want wij ontwikkelden in samenwerking met Fabrique de gloednieuwe apps voor De Lakenhal. Want bij een spectaculaire opening hoort natuurlijk een spectaculaire app!

Ontwerp & ontwikkeling

Tijdens het ontwikkelen van de app voor Museum De Lakenhal heeft Zooma mogen samenwerken met designbureau Fabrique. De gerenommeerde ontwerpers van Fabrique hebben in overleg met Museum De Lakenhal een ontwerp gemaakt, op basis waarvan Zooma aan de slag kon met het bouwen van de app. De app is in 5 intensieve scrum sprints gebouwd, getest en gelanceerd. We zijn erg trots op het resultaat!

Samenwerking

Om de samenwerking met Fabrique zo efficiënt mogelijk te laten verlopen verruilden de app developers van Zooma regelmatig de grachten van Leiden voor die van de hoofdstad. Andersom zat het team van Fabrique ook regelmatig bij Zooma op kantoor. De Product Owner vanuit De Lakenhal was vast onderdeel van het scrumteam om te zorgen dat er, waar nodig, snel beslissingen gemaakt konden worden.

Schermafbeelding-2019-06-21-om-09.36.42 (1).png

Design

Fabrique ontwikkelde het concept en het design van de apps.

Schermafbeelding-2019-06-21-om-09.53.36 (1).png

Programmeren

Zooma developers ontwikkelde de native Android en iOS apps.

WhatsApp-Image-2019-06-18-at-17.05.56.jpeg

Opening van de Lakenhal

Een groot deel van het team bij de opening van De Lakenhal!

Slow looking

De app is 'slow looking' :-) Het doel van de app is niet om bezoekers continu te verleiden de app erbij te pakken. Het doel is extra diepgang te bieden wanneer de bezoeker hier behoefte aan heeft. Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal, legt de insteek en de werking van de app uit:

Er is geen chronologische route door het museum. Wij willen het museum zo gastvrij en laagdrempelig mogelijk maken. Daarom stimuleren wij dat iedereen lekker door het museum gaat zwerven in zijn eigen tempo en zijn eigen interesses volgend. Met trots kan ik ook zeggen dat we geen vastomlijnde multimediatour hebben. Wij bieden ons publiek de gratis L@kenhal app aan. Die helpt je jouw weg te vinden. En omdat bij vrijwel alle kunstwerken teksten zijn ingesproken, kun je via de app luisteren naar verhalen achter de kunstwerken terwijl je kijkt.

Oude vertrouwde topstukken zoals het schilderij De brillenverkoper van Rembrandt, het drieluik Het laatste oordeel van Lucas van Leyden of een abstracte compositie van Stijl-kunstenaar Theo van Doesburg kun je eenvoudig scannen met je mobiele telefoon en de app vertelt je er alles over.

Nu zijn alleen nog de schilderijen opgenomen in de app, maar we werken er hard aan om alle objecten op zaal op die manier voor het publiek te ontsluiten.

(Bron: Telegraaf)
App storePlay store
lakenhal-screens.png