Kraken in Leiden

Universiteit Leiden

krakeninleiden-4.png
krakeninleiden-4.png

In opdracht van de Universiteit Leiden heeft Zooma een deel van de Leidse geschiedenis (letterlijk!) op de kaart gezet. Met meer dan 300 interessante kraakverhalen en een boeiende stadswandeling langs historische panden, brengt de 'Kraken in Leiden' app het kraakverleden van onze sleutelstad tot leven op jouw smartphone.

Achtergrond

Kraken in Leiden is een onderzoeksproject van de Universiteit Leiden. In krantenarchieven ontdekten studenten en docenten een rijke kraakgeschiedenis. Die bevindingen bleken goed te vertalen naar een app. Daarom klopte de universiteit aan bij ons kantoor op de Oude Rijn in Leiden... Slechts enkele panden verwijderd van een in 1999 nog gekraakt rijksmonument.

De Kraken in Leiden app is wat ons betreft een schoolvoorbeeld van goede samenwerking :-)

krakeninleiden-2.png

krakeninleiden-1.png

7.png

Schetsfase

Na een fijne brainstormsessie ontwikkelen we eerst samen met de onderzoekers en studenten de wireframes (schetsen), waarmee we de de basis van de app uitdenken. De opdrachtgever krijgt zo een goede eerste impressie van hoe de app zal gaan werken.

Designfase

Met de wireframes op zak, gaan we over op de volgende stap in de ontwikkeling; de designs. Doel is een minimalistisch uiterlijk, dat mooi oogt én intuïtief is in gebruik. De docent en het studententeam beginnen ondertussen te werken aan de database, waar alle verhalen in komen te staan.

Ontwikkelfase

Met het afgeronde design, storten onze Android ontwikkelaars zich op de app zelf. Zij gebruiken Mapbox om een kaart te bouwen die eenvoudig is in het gebruik en precies doet wat we willen. Daarnaast bouwen we alvast ondersteuning in voor video, audio en afbeeldingen voor toekomstige versies van de app.

Releasefase

Het duurt niet lang voor de eerste werkende versie van de Android app klaar is voor live tests in de binnenstad van Leiden. Volgens planning en binnen budget! Na de laatste finetune werkzaamheden maken we de apps helemaal klaar voor de officiële lancering op 8 mei.

Het resultaat

Apps maken we voor ons plezier, maar natuurlijk vooral voor de gebruikers! Daarom is het zo mooi dat we veel leuke reacties ontvangen van enthousiastelingen die hun eigen (kraak)verhalen delen. Download dan de app en laat je verrassen. Wie weet hoe dicht jij bij een voormalig gekraakt pand woont!

Bekijk hier de video over de app
Play store

Samen met Zooma hebben we een prachtige app gemaakt, waarmee mensen op een leuke manier de Leidse kraakgeschiedenis kunnen ontdekken. De samenwerking verliep zeer soepel, want Zooma dacht actief mee en voelde goed onze wensen aan.

Bart van der Steen – Universitair Docent Algemene Geschiedenis