10-7-2023

Marinus @ ICCC'23 Canada

Van 19 tot 23 juni vond de 14e editie van de International Conference on Computational Creativity (ICCC) plaats in Waterloo, Canada. Marinus, één van Zooma's developers, had de eer hier zijn afstudeerstage te mogen presenteren. Een mooie ervaring natuurlijk!

marinus-iccc-canada.png

Op de jaarlijkse conferentie komen onderzoekers van verschillende vakgebieden bijeen om de relatie tussen computers en creativiteit te verkennen. Computational Creativity heeft als doel om creativiteit in computers te modelleren, simuleren en repliceren. Dit leidt tot een beter begrip van creativiteit, het vermogen om computers creatief te laten zijn, en ondersteuning te bieden aan mensen bij creatieve taken (Jordanous, 2014).

"Dit jaar kreeg ik de unieke kans om mijn afstudeerscriptie voor de master Media Technology (MSc) te presenteren op deze conferentie. In dit onderzoek werden de creatieve processen van muziekproducenten geanalyseerd terwijl ze samenwerkten met twee verschillende artificial intelligence (AI)-tools die melodiesuggesties gaven. Als het gaat om AI-technologie, is er een sterke neiging om te kijken naar de kwaliteit van de gegenereerde content (teksten, afbeeldingen, geluid). Mijn scriptie laat zien dat dit perspectief onvoldoende is wanneer systemen worden ontwikkeld voor de samenwerking van mensen met AI. In mijn onderzoek heb ik twee AI-systemen vergeleken, die allebei melodiefragmenten aanleverden als muziekproducenten daarom vroegen. Beide systemen waren operationeel identiek, maar het ene speelde actief in op de muziek van de producent, terwijl het andere willekeurige fragmenten aanleverde. Beide systemen hadden verschillende, maar waardevolle interacties met het creatieve proces van de producenten."

marinus-presentatie.png Bekijk de presentatie op Youtube.

Lees de volledige paper.

Naast presentaties van deelnemers waren er ook workshops en tutorials. Deelnemers aan de workshop werden uitgenodigd om kritisch te reflecteren op de toekomst van AI in het jaar 2038 en de aannames, methoden en tools die daarbij een rol spelen. "De tutorial waar ik bij was ging over het bouwen van computersystemen met een gevoel voor humor. Hoewel systemen zoals ChatGPT waanzinnige teksten kunnen produceren, schiet AI nog tekort bij het maken van grappen. De tutorial besprak verschillende mogelijkheden." Aan het einde van het congres konden deelnemers een excursie maken naar een lokale wijnmaker en naar de Niagarawatervallen.

Ik voel me vereerd dat ik deel heb mogen uitmaken van dit inspirerende congres. Met enthousiasme kijk ik uit naar toekomstige ontdekkingen en vooruitgang op het gebied van AI en creativiteit – maar vooral naar de humor.""

Bronvermelding

Jordanous, A. 2014. What is Computational Creativity? Beschikbaar op The Creativity Post

marinus.jpg

Geschreven door

Marinus

Volgende

TMSQR in de top van de app stores