28-1-2021

Instant Apps & App Clips

Apple kwam eind 2020 met de 'App Clip'. Een techniek vergelijkbaar aan Google's 'Instant App', gelanceerd in 2017. Hoe werkt het, wat is het nut, hoe verschillen de technieken? Roel, student informatica aan de Hogeschool Leiden, dook erin tijdens zijn stage bij Zooma!

instant-app-app-clip.png

(Zooma biedt jaarlijks plek aan 4 tot 6 stagiairs. Onder begeleiding van Zooma senior developers werken stagiairs zelfstandig aan hun eigen digitale producten die écht gelanceerd worden. Geen halve producten die op een stoffige plank eindigen. Echt live naar de eindgebruiker met een nieuw product of concept. En liefst gebruik makend van nieuwe technieken, leerzaam en waardevol voor de stagiair én Zooma.)

Mijn stageopdracht bestond uit het onderzoek doen naar, en het ontwikkelen van, App Clips en Instant Apps. Samen met de developers van Zooma heb ik onderzoek gedaan naar de werking, de overeenkomsten, de verschillen en toepassingen etc. En natuurlijk heb ik ook echt een Instant App en App Clip ontwikkeld.

Wat zijn App Clips en Instant apps?

Instant Apps (Android) en App Clips (iOS) zijn mobiele applicaties die een gedeelte van de functionaliteiten van een native applicatie kunnen bieden zonder te hoeven worden geïnstalleerd. Je kan het zien als een kleinere versie van een volledige app die gebruikt kan worden voor het eenmalig uitvoeren van een taak. Daarna wordt de applicatie uit het geheugen verwijderd en neemt het geen interne opslagruimte in beslag. Het doel van deze techniek is om barrières weg te halen voor nieuwe gebruikers en om de applicatie makkelijker vindbaar te maken.

Een voorbeeld van een Instant App of App Clip zou kunnen zijn: een toerist wil een elektrische scooter huren in de stad. Hij scant de QR-code of NFC-tag die op de scooter zit met zijn mobiel. De Instant App of App Clip wordt geopend en de toerist betaald via de app om de scooter te gebruiken. Na de betaling sluit hij de Instant App of App Clip en verdwijnt de applicatie net als bij het sluiten van een webpagina. Ideaal voor snel eenmalig gebruik en mocht de toerist vaker scooters willen huren, en van meer app features gebruik willen maken, dan kan hij of zij de volledige app downloaden. Bekijk hier een App Clip promo video en hier een Instant App promo video.

Afbeelding1.png

Verschillen

Instant apps zijn sinds 2017 al beschikbaar voor Android gebruikers, maar hebben nog niet echt de aandacht weten te trekken. Dit komt vooral omdat Google zelf ook niet veel aandacht heeft besteed aan het promoten van Instant Apps. Daarnaast is de techniek nog niet optimaal doorontwikkeld en willen bedrijven graag dezelfde diensen aan zowel Android als iPhone gebruikers bieden, en Apple boodt nog geen ondersteuning voor dit soort mini apps. Daar lijkt nu verandering in te komen na de release van de nieuwste iOS versie (14), waarin App Clips werden geïntroduceerd.

11112.png

Naast wat technische verschillen zoals de maximale grootte van een Instant App (15 MB) en een App Clip (10 MB) lijken beide technieken over dezelfde functionaliteiten te beschikken. Het grootste verschil tussen beiden is de marketingstrategie. Google ziet Instant Apps als product en legt de nadruk op het uitproberen van de native applicatie door gebruik te maken van Instant Apps als demoversie. Apple daarentegen legt de nadruk vooral op “purpose”. App Clips zijn gericht om het dagelijks leven van de gebruiker makkelijker te maken door dagelijkse taken te ondersteunen. Door dit verschil zijn App Clips alleen te bereiken via URL’s in Apple Maps en Safari of via het scannen van fysieke tags zoals NFC-tags of QR-codes. App Clips zijn niet te bereiken via de App Store, daarentegen zijn Instant Apps wel te bereiken via de Play Store.

Experimenteren

Om uit te zoeken wat de mogelijkheden van deze technieken zijn, heb ik zowel een Instant App als een App Clip gemaakt voor de festival applicatie TimeSquare. TimeSquare wil uiteindelijk graag een Instant App en App Clip waarmee festivalgangers een ticket kunnen kopen zonder dat ze persé de hele app moeten downloaden. Voor mijn stage, als eerste versie, hebben we gekozen om de App Clip en Instant App een preview functionaliteit te geven.

Frame-50.png

Het bouwen van een App Clip bleek eenvoudiger dan het bouwen van een Instant App. Apple heeft het in de basis goed staan. Het bouwen van de Instant App bleek een uitdaging omdat de applicatie moet worden opgesplitst tot een base module, een instant app module en een module voor de rest van de features. In de base module zitten alle services en resources die gedeeld worden door de Instant App en de applicatie zelf en dit mag niet groter zijn dan 10 MB. Het herstructureren van TimeSquare, een grote app die al jaren wordt doorontwikkeld, is een flinke klus. Bij een nieuwe app zou je hier natuurlijk from scratch rekening mee kunnen houden.

Toepassingen

Commercieel gezien bieden Instant Apps en App Clips veel nieuwe mogelijkheden en kansen. Gebruikers kunnen snel en makkelijk gebruik maken een specifieke features van een apps, zonder deze direct te hoeven downloaden of een account aan te moeten maken. Daarnaast kunnen ze dienen als methode om een preview van de app te laten zien zodat daarmee het aantal app installs sneller kan groeien.

Vanuit mijn perspectief als developer zie ik wel een aantal belangrijke technische uitdagingen, vooral bij Instant Apps, die moeten worden opgelost voordat er veel ontwikkelaars mee aan de slag gaan. Maar ik vermoed dat nu de App Clip er is Google ook de Instant App techniek versneld zal gaan doorontwikkelen.

Placeholder-1.png

Geschreven door

Roel

Volgende

SURFsharekit