17-3-2021

De Princeton University ‘Blink Lab’ app

In opdracht van Princeton University (New Jersey, USA) bouwt Zooma aan de ‘Blink Lab’ app: een toegankelijk en niet-invasief hulpmiddel voor het gebruik bij neurologische en psychiatrische aandoeningen zoals autisme en schizofrenie. Een interessant ontwikkeltraject in samenwerking met neurowetenschappers Henk-Jan Boele en Samuel Wang van Princeton University.

eye-foto2.jpeg

Eyeblink-conditionering

De app is in eerste instantie gericht op een onderzoekstechniek genaamd ooglidconditionering. Ooglidconditionering is een vorm van Pavloviaanse conditionering en wordt veel gebruikt in door neurowetenschappers en psychologen om de neurale mechanismen te bestuderen die ten grondslag liggen aan leren en geheugenvorming. Ook worden deze eenvoudige gedragstests vaak uitgevoerd om verschillende neurologische en psychiatrische aandoeningen, zoals schizofrenie en autisme, te analyseren.

Het probleem dat de app oplost is dat er voor het inrichten van een traditioneel laboratorium voor ooglidconditionering een grote investering nodig is: er is dure hardware en software nodig in een speciaal daarvoor ingerichte, permanente, ruimte. En daarnaast zijn er voor het verwerken en analyseren van de data uitgebreide programmeer vaardigheden nodig.

De 'Blink Lab' app

De ‘Blink Lab’ app is een gepatenteerde smartphone applicatie die het mogelijk maakt om ooglidconditionering eenvoudig en op grote schaal bij mensen thuis uit te voeren. De app levert betrouwbare en reproduceerbare resultaten die zonder uitgebreide technische vaardigheden gebruikt kunnen worden voor wetenschappelijk, medisch en persoonlijk gebruik. Een bijkomend groot voordeel is dat er geen apparatuur op het gezicht hoeft te worden bevestigd, wat de uitvoering van deze taak voor kinderen en patiënten met autisme veel aangenamer maakt.

Status van het project

Het project is eind 2020 gestart met de ontwikkeling van het prototype en inmiddels zijn we twee succesvolle ontwikkelsprints verder. Een conceptueel en technisch zeer interessant project, waarvoor we bijvoorbeeld 'facial landmark detection' technieken gebruiken. Hou onze blog in de gaten en lees er meer over op de Princeton Research website.

bas.jpg

Geschreven door

Bas

Volgende

Kom werken in vanuit 'De Dorus'!