28-9-2020

Dark mode: gebruik jij het al?

Pak jij 's avonds in bed ook wel eens je telefoon erbij? Of tijdens een concert of in een bioscoopzaal? Dan klinkt dit vast heel herkenbaar: het moment dat je een app opent word je direct verblind door de hoeveelheid licht dat van je scherm af komt. Om dit probleem te verminderen hebben iOS en Android de dark mode optie gereleased.

darkmode.png

Dark mode is een weergave thema (kleurinstelling) die het uiterlijk van het besturingssysteem van je telefoon of app donkerder maakt. De normale kleurinstelling van je telefoon is overwegend licht, een donkere modus keert dit om. Zo straalt er minder licht van je telefoon af en raken je ogen minder snel vermoeid. Nog een voordeel van dark mode is dat je batterij langer meegaat. Doordat alle kleuren minder fel zijn, wordt er minder energie van je telefoon gevraagd.

Zooma lanceerde afgelopen week de dark mode voor de TimeSquare app. TimeSquare is een app waar je informatie kan vinden over veel toffe festivals en podia door heel Nederland. Voor TimeSquare is de dark mode een echte toevoeging! Door de dark mode te activeren gaat je batterij langer mee en heb je dus meer tijd om filmpjes van je favoriete artiest op te nemen. Ook verblind je nu niet meer iedereen wanneer je je telefoon erbij pakt tijdens een concert. Beter!

darkmode-1.png

Het ontwikkelen van dark mode voor iOS bleek makkelijker dan bij Android. Bij iOS wordt er namelijk gebruikgemaakt van 'adaptive colors'. Dit betekent dat iOS zelf kijkt naar welke modus er aan staat en dan automatisch berekent welke kleur er hoe uit moet zien als je van modus wisselt. Bij Android bestaat 'adaptive colors' niet en moet het wisselen van kleuren handmatig in de code gebeuren.

darkmode-2.png

Een leuk trucje wat onze developers gebruikt hebben tijdens het implementeren van de dark mode, is het gebruiken van een screenshot als animatie. Als je dark mode aanzet in de settings van je iPhone, dan wisselt het scherm de kleuren om via een animatie. Als je dit echter probeert te programmeren in een app, dan is er geen animatie... Onze developers hebben dit opgelost door een screenshot te maken van het huidige uiterlijk, op de achtergrond de kleuren naar dark mode te veranderen en vervolgens de screenshot uitfaden zodat het net lijkt of er een animatie is. Niemand die het ziet! :-)

Bij Zooma staan (bijna) al onze devices op dark mode, fijner voor de ogen tijdens het programmeren en ontwerpen. Staat jouw telefoon of laptop al op dark mode? Of blijf je toch liever bij het vertrouwde witte scherm?

tim.jpg

Geschreven door

Tim

Volgende

Hospital Hero: jouw reis door het ziekenhuis